Autor Wiadomość
naruto
PostWysłany: Nie 18:56, 17 Lut 2008    Temat postu:

niam ja lubia ramen
Arases
PostWysłany: Pią 20:49, 27 Kwi 2007    Temat postu:

Osobiście niejadłem ale myśle że jest smaczne:PRazz
Czubasa
PostWysłany: Sob 18:50, 21 Kwi 2007    Temat postu:

Super teraz zrobie sobie fajne jedzonko
Kocica
PostWysłany: Czw 13:53, 19 Kwi 2007    Temat postu:

mam pytanko do Matthew17 kim ty jesteś?? MAteusz W. ty! d....u M....e Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Arrow Idea dzięki
Matthew17
PostWysłany: Czw 15:08, 12 Kwi 2007    Temat postu:

dzieki nikola
Kocica
PostWysłany: Czw 12:18, 12 Kwi 2007    Temat postu:

znalazłam te ramen więc pomyślałam że podam je na forum
Kocica
PostWysłany: Czw 12:17, 12 Kwi 2007    Temat postu: Ramen po polsku

oto przepis na ramen


MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy)
--------------

Składniki na zupę:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z kośćmi)
1 średnia cebula
1-2 marchewki
trochę włoszczyzny (seler, może być tez kapusta pekińska)
1 łyżeczka czarnego pieprzu (w kulkach)
około 1 łyżki stolowej soli

Składniki na "bazę" zupy:
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japońskiego sosu sojowego
1 łyżeczka rozpuszczonej kostki rosołowej
chili albo ostre papryczki do smaku (musi być troszkę ostrawe)
sól i pieprz

Makaron:
no oczywiście powinien być japoński ramen, ale jeśli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby był bardzo cienki i długi Można tez użyć tego makaronu z zupek błyskawicznych, ale to w ostatecznej ostateczności

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodobań
gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry
sos sojowy
mirin (slodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plasty grzyby shiitake
dodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramen

SPOSOB PRZYRZADZENIA:
---------------------------------
Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.

1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej.
2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron
4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek
6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.


A teraz dokladniej do kazdej czesci:

Zupa:
Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow.
Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.

Baza:
Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.

Makaron:
Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.

Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.

Very Happy
Matthew17
PostWysłany: Wto 20:45, 03 Kwi 2007    Temat postu: Ramen

http://narutofever.com/information/ramen-recipe.php tu sa rameny tylko trzeba przetlumaczyc

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group